Geo Week News

July 21, 2022

До того, як упадуть бомби: зберегти українську культурну спадщину за допомоги 3D технології

Молода компанія, що займається оцифруванням навколишнього середовища, працює з українською владою над цифровим збереженням культурних пам’яток, яким загрожує небезпека. Поки ще не пізно.
Хмара точок сканування 3D моделі Монастиря бернардинів у Львові (Україна).

[To read this article in English - click here]

Сповна оцінити руйнівний вплив війни в Україні на життя людей та інфраструктуру країни практично неможливо. Мільйони людей мусили залишити свої домівки, тисячі - втратили життя, і попереду цю прекрасну націю з багатою історією та культурою чекає тривале відновлення. А крім людських втрат, жертвами конфлікту - постійними і такими ж справжніми - стають найдавніші і найбільш значущі об’єкти культури. 

На кінець травня Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) ідентифікувало[1] щонайменше 367 випадків знищення культурних об’єктів, включно з 29 музеями, 133 церквами, 66 театрами і бібліотеками, і навіть сторічним єврейським кладовищем. Усі ці руйнування можуть бути класифіковані, як воєнні злочини.

Співзасновники компанії Skeiron, що спеціалізується на лазерному скануванні та фотограмметрії, заснували проект зі збереження якомога більшої кількості українських культурних пам’яток. 

Geo Week зв’язалися з Юрієм Преподобним та Андрієм Гривняком, співзасновниками Skeiron, щоби розпитати їх про те, як вони використовують свої знання і доступні технології задля досягнення надважливої мети: якнайдетальнішого збереження архітектурних і культурних надбань України, яким загрожує війна.

Спільний інтерес перетворюється на спільну мету

Володимир Заяць (ліворуч), Юрій Преподобний (по центру) і Андрій Гривняк, співзасновники Skeiron

Давні друзі і колишні однокласники, Преподобний і Гривняк вступили в один і той самий університет, і обрали різні, але схожі спеціальності. Гривняк зосередився на вивченні комп'ютерної та інженерної наук, а Преподобний і Володимир Заяць (не присутній під час інтерв’ю) опановували геодезію, включно з лазерним скануванням, тахеометрією і фотограмметрією, а згодом навчилися керувати дронами для збирання фотограмметричної інформації. Вільний час друзі присвячували покращенню майстерності фотограмметрії та фіксації зображень. 

“Ми нарешті купили наш перший дрон, і одразу ж його розбили”, - сміється Преподобний.

З практикою вправність керування дроном зростала, а разом з нею - вміння знімати будівлі та пейзажі. Першим друзі відсканували університетський кампус, але були не задоволені результатом і продовжили тренуватися й покращувати його з кожною новою спробою. Коли викладачі дізналися про дрон, то залучили їх до дослідження з волюметрії, що використовується, наприклад у гірничій промисловості. 

“Коли ми випустилися з університету, практики у нас було значно більше, ніж у решти. Ми уже працювали з дронами і цифровою камерою”, - розказує Преподобний.

Після того, як друзі заснували власну компанію і почали рекламувати свої послуги, то з’ясували, що багато потенційних клієнтів не розуміють, як може виглядати така тривимірна модель. І тоді один із співзасновників запропонував створити моделі будівель, які вони вже відсканували, але з використанням доповненої реальності. Ці моделі вони швиденько зібрали в наглядну презентацію, яку можна було демонструвати людям.

Це привело Skeiron до проекту “Кишенькове місто”: серії листівок, що демонструють принади міст через доповнену реальність. Місцева організація Український Культурний Фонд підштовхнула компанію до розширення проекту через подачу заявки на грант. Впродовж наступних трьох-чотирьох років вони створили такі листівки для кількох регіонів та міст, не знаючи, що це приведе їх до поточного проекту.

Від листівок до збереження спадщини

Війна в Україні стала руйнівною для всіх її жителів, включно з групами людей, які уже опікувалися збереженням історичних пам’яток. Місцеві ради і департаменти культури та туризму відчайдушно намагаються прискорити оцифровку надбань. Команда Skeiron і раніше переймалася станом української культурної спадщини, а тепер 

порятунок у цифровому форматі якомога більше культурних та історичних пам’яток України став їхнім покликанням.

Команда миттю взялася до роботи і запустила #SaveUkranianHeritage. Як каже Преподобний, пріоритет надається особливо давнім пам’яткам або у залежності від їхнього розташування чи матеріалів, з яких вони побудовані.

“В Україні є тисячі дерев’яних церков, які особливо вразливі перед вогнем, багато з них містять важливі зразки художнього мистецтва. Саме тому важливо не лише відсканувати їх за допомогою лазера, а й отримати високоякісну фотограмметрію.”

Команда Skeiron співпрацює з місцевими органами врядування, щоб укладати і пріоритизувати перелік об’єктів для сканування, який невпинно росте, а також відслідковувати роботу над ним. В арсеналі компанії є два лазерні сканери (Leica C10 та Leica ScanStation P20), пара цифрових камер і комерційний дрон, якщо є дозвіл чи потреба пролетіти над конкретною будівлею.

“Після обговорення з урядовцями, наприклад, з місцевим Департаментом культури і туризму, ми зв’язуємося з нашими партнерами в інших регіонах, які можуть зробити для нас лазерне сканування чи фотографії, а потім об’єднати наші зусилля, або скоординувати роботу над моделлю.”

На щастя, в деяких регіонах активні бої дещо вщухли, і це дає можливість зробити кращі, якісніші скани, ніж перші спроби, які були здійснені похапцем за день чи кілька годин.

Краса в деталях

Масштаб і деталізація деяких моделей вражають, вони неймовірні і були б неабияким досягненням навіть у мирний час. Для створення моделі церкви у Львові (об’єкт під охороною UNESCO) знадобилося більше 300 індивідуальних лазерних сканів і 5-6 тисяч фотографій, що складаються у захопливий фінальний результат.

Скріншот з 3D фотограмметричної моделі Монастиря бернардинів у Львові (Україна).. Повну модель можна переглянути тут >
Скріншот з 3D фотограмметричної моделі Храму Архистратига Михаїла у Львові (Україна). Повну модель можна переглянути тут >
Скріншот з моделі Храму священномученика Йосафта у Львові (Україна). Повну модель можна переглянути тут >
Вигляд з куполу Домініканської церкви у Львові (Україна). Повну модель можна переглянути тут >

Натисніть, щоб збільшити зображення:

   
 


Що станеться, коли мине війна?

Тривимірні моделі допомагають під час реконструкції об’єктів культурної спадщини, наприклад після пожежі у Соборі Нотр-Дам чи після землетрусу, який пошкодив замок Кумамото в Японії. Однак, сумний факт полягає в тому, що у пріоритети знекровленої війною України відновлення деяких історичних місцин навряд чи увійде, коментує Преподобний. Його можуть відкласти або не здійснити взагалі.

“У найближчому майбутньому на реконструкцію таких об’єктів навряд чи виділятимуться кошти з бюджету, вони будуть необхідні армії для захисту країні. І тому сканування - це наш спосіб зберегти ці об’єкти для майбутнього”.

Попри те, що Skeiron сподівається на відновлення цих пам’яток, ці моделі і віртуальний досвід можуть бути єдиним, що залишиться у спадок наступним поколінням. 

Компанія має надію, що завдяки співпраці з іншими людьми та місцевими культурними департаментами, їй вдасться пришвидшити цей проект, і в часи війни, і у мирному майбутньому.

Долучитися

І наостанок повідомлення від Skeiron: вони сподіваються, що люди ділитимуться історією #SaveUkranianHeritage, а також подивляться і оцінять уже змодельовані пам’ятки. Друзі потребують додаткового фінансування, а також обладнання для сканування і фотограмметрії. Якщо ви можете і хочете допомогти, зв’язатися з компанією можна через LinkedIn, email чи за номером +38(093) 826 38 50. Більше інформації про проект на сайті.

Want more stories like this? Subscribe today!



Read Next

Related Articles

Comments

Join the Discussion